Er is nog een voordeel. De tijd die jongeren in een justitiële jeugdinrichting doorbrengen kan verkort worden door het inzetten van transforensische zorg. Hoe? Heus: ‘Jongeren die een korte straf hebben of nog in afwachting van hun straf zijn, krijgen vaak voorwaarden opgelegd van de rechter. Dat zijn zaken waar ze aan moeten voldoen voor ze weer naar buiten kunnen. Een woonplek, bijvoorbeeld, of een dagbesteding. Begeleiding is er ook een. Zolang die zaken niet op orde zijn, moet de jongere blijven.
Tegelijkertijd kunnen wij hem ook niet veel bieden hier binnen. Hij is immers, op de voorwaarde na, al klaar om te gaan. Je ziet de frustratie oplopen bij die jongeren. Als je transforensische zorg levert, zijn de lijntjes naar de zorgorganisaties vaak kort en kan het contact veel sneller opgezet worden, met als voordeel dat de jongere op tijd weer weg kan.’
Eén van de taken van Steven is daarom om contact te leggen met zorgorganisaties. We werken nu samen met E25 in Den Haag en Levvel in Amsterdam. Zij hebben coaches in dienst die in Teylingereind alvast het eerste contact maken. Dat gaat heel laagdrempelig, gewoon een keertje kletsen of een potje tafelvoetbal. En dat werkt, want voor onze doelgroep is een juiste klik en goede band met een begeleider van nog belangrijker dan de vorm van begeleiding. De coaches waar we nu mee werken, hebben in het verleden vaak bij Teylingereind gewerkt. Ze kennen de omgeving en de doelgroep dus goed. Ook dat is fijn.
Als het contact binnen gelegd is, gaat het buiten verder. Zo spreken de coaches van E25 met de jongeren af in hun opleidingscentrum. Daar zijn elke dag mensen aan het werk om jongeren op te leiden tot bijvoorbeeld kapper of loodgieter. Laat een jongere zien dat hij interesse in een van die zaken heeft, dan kan er meteen geschakeld worden om te kijken of hij in een opleidingstraject zou passen. Heel mooi en laagdrempelig.