Overslaan naar content

LEKKERE VERSE LUNCH

.......Een kijkje in de keuken – Annemarie en Abel Als je denkt aan Teylingereind, dan denk je natuurlijk aan jongeren, aan hun begeleiders en aan beveiligers. Maar wist je dat dat maar een deel van Tey is? Minder zichtbaar, maar niet minder onmisbaar, zijn bijvoorbeeld de collega’s van de facilitaire dienst. De conciërges, de technische dienst, receptie, keuken en nog veel meer. De catering bestaat nu uit drie medewerkers. Lios, Marion en Marleen werken in het bedrijfsrestaurant. Hun collega Abel werkt vooral in de keuken. Samen zorgen zij ervoor dat er vijf dagen per week verse broodjes, soep en snacks klaar staan voor hun collega’s. Annemarie is inmiddels doorgegroeid naar groepsleider en staan nu aan de andere kant van de toonbank!

‘Hard werken,’ zegt Annemarie, ‘Met z’n tweeën zorgen we voor lunch voor gemiddeld 70 collega’s per dag. Dat doen we met veel plezier. Ik voel me altijd enorm gewaardeerd. ‘En vergeet de koffie niet,’ vult Abel aan. ‘Want dat weten heel veel mensen niet, maar wij zorgen ook dat de koffieapparaten in het hele gebouw schoon en gevuld zijn.’ Wat er op het menu komt te staan, bepaalt het keukenteam samen. Een paar dingen zijn daarbij belangrijk: het moet lekker zijn, afwisselend en betaalbaar. En dat zorgt voor soms bijzondere combinaties. Annemarie: ‘Laatst hadden we een broodje rosbief, roomkaas en sinaasappel. Ik dacht: dat gaat niemand nemen, maar ook die vlogen over de toonbank!’ En dat is niet vreemd, want het aanbod in de kantine is in heel Teylingereind bekend. Abel: ‘Ook groepsleiders, die eigenlijk gewoon op hun groep kunnen lunchen, komen hier vaak. Er zijn teams die een vaste ‘snackdag’ hebben waarop ze naar ons toe komen. Heel leuk, want zo zie je elkaar nog eens.’ 

Annemarie vindt dat ook gezellig. ‘Op eerdere werkplekken waren collega’s nog wel eens uit de hoogte, maar hier niet hoor. Iedereen komt een praatje maken en als je op vakantie bent, word je echt gemist.’ Die gezelligheid heeft ook een keerzijde. ‘Voor de jongeren die hier stage lopen, kan het wel wat veel zijn soms. Die komen hier gewoon meehelpen, maar worden door íedereen uitbundig begroet alsof ze een BN’er zijn. Dat vinden ze soms wel pittig.’ En dat is jammer, want de hulp van stagiaires kunnen ze goed gebruiken in de kantine. 

Annemarie: ‘De jongeren die hier stage mogen lopen, gaan door een heel proces om zo ver te komen. Allereerst doen ze natuurlijk de opleiding, hier op school. Maar daarnaast wordt er ook gekeken naar dingen als: kunnen ze veilig met messen omgaan, kunnen ze het aan om tussen de collega’s te staan. Pas als alle seinen op groen staan, komen ze meedraaien. Voor ons ideaal, want ze draaien echt mee als goed getrainde extra collega in de keuken.’ Abel knikt: ‘Ze zijn op dat moment ook echt deel van ons team. Inclusief samen een bakkie doen en een praatje maken. Dat is voor ons gezellig, maar ook voor hen. Ze zijn even niet ‘in detentie’ maar gewoon aan het werk.  Inmiddel is de kantine flink uitgebreid. Er zijn extra zitplaatsen bijgekomen. Annemarie: ‘Teylingereind groeit natuurlijk, dus dat betekent ook meer klanten in de kantine. Dat zien we aan de omzet, maar ook aan de drukte. ’ Abel vult aan: ‘Wij zijn natuurlijk wel nog steeds met ons kleine team, dus misschien dat het iets langer wachten is soms. Maar weet dat we er alles aan doen om zo goed en snel mogelijk te werken. En als ik mag afgaan op de reactie van de collega’s, dan gaat dat tot nu toe gelukkig nog prima!’